Joskus kello kymmenen aikaan aamulla mummo tuli oven taakse huhuilemaan, että eikö minun pitäisi nousta jo. Ihmettelen miten hän on niin virkeä, vaikka onkin reippaasti yli 80- vuotias.

 

Nousin, otin aamulääkkeet, peseydyin ja pukeuduin oranssi- violettiraidalliseen puseroon ja päälle laitoin violetin Dirndl- mekon. Yleensä kun menen mummolaan, otan vaatteikseni vain Dirndl- mekot ja niihin sopivat puserot.

Otin mukaani myös korun, mustassa nahkanauhassa minikokoisen pronssinvärisen kuunsirpin jolla on silmä, nenä, ja suu.

 

Aamupäivällä päänjomotus tuli taas takaisin. Söin kunnon aamiaisen, join kupin kahvia, ja kävin kävelyllä.

Kävelin Ukkijärven luonnonsuojelualueella johon olen tykästynyt, järven pinta oli hieman noussut ja maassa sulamatonta räntää. Siellä kasvaa myös paljon ketunleipää, sellaista kasvia jota voi kuulemma syödä. Yhteen aikaan söin sitä kuin salaattia ja sain nokkosihottumaa, voi jee.

Kävelin pellon viertä pitkin takaisin keskustaan.

 

Myöhemmin päivällä autoin mummia laittamaan lounaaksi kalakeittoa, minä kuorin perunat, kuorin porkkanan ja raastoin sen, ja leikkasin lohifileen suuhun sopiviksi palasiksi.

Mummo opetti minulle laulun; ”Panepas soppaan pippuri, ettei se soppa happane, ja soppaan pantiin pippuri, ja kuitenkin se happani…”

 

Mummo opetti minulle toisenkin laulun; ”Pienenä tyttönä, pienenä tyttönä, pääsi miulta paukku/ Mie se vain kattelin ikkunasta, kylläpä halli haukku

 

Kävin paikallisessa kirjastossa lainaamassa Anja Kaurasen kirjan Syysprinssi, jonka luen aina mummolassa. Se ei ole ihan sellainen kirja jota luetaan mummon katseen alla, mutta se muistuttaa minua kun menimme mummon kanssa Tampereelle tapaamaan Leea- tätiä, löysin hänen kirjahyllystään monta Anja Kaurasen romaania. Aluksi yritin lukea Egyptiin sijoittuvan kirjan Tushka, mutta tushkastuin kuinka graafisesti siinä kuvattiin kyyhkysen tappamista paljain käsin. Luin kirjan Syysprinssi kannesta kanteen, ja muistan siitä aina sen unisen helmikuun iltapäivän jolloin makoilin sohvalla lukemassa kyseistä kirjaa.

 

Myöhemmin päivällä menin mummon kanssa saunaan, sen jälkeen mummo paistoi lettuja.

 

Sovin mummon kanssa että palaisin huomenna kotiin, mummo ymmärtää sen että nyt aikuisena ei enää pahemmin viihdy mummolassa. Onhan täällä mukava käydä virkistäytymässä, mutta oma koti on kyllä se kaikkein paras paikka.